Tercih.tv
4 Adımda Sınavlarda Netlerinizi Artıracak Soru Defteri Yöntemi

4 Adımda Sınavlarda Netlerinizi Artıracak Soru Defteri Yöntemi

28 Mart 2019

Konulara her ne kadar hakim olursanız olun deneme sınavlarına girince iyi bildiğiniz konulardan bile yanlışınız çıkabiliyor. Sınavdan çıkıyor ve ders çalışmaya devam ediyorsunuz. Bir sonraki sınavda yine istediğiniz netlere ulaşamadığınızı görünce motivasyonunuz düşüyor ve daha az ders çalışıyorsunuz, böylece netleriniz daha da düşüyor. Bu döngüden kurtulabilmenizin en iyi yolu, soru defteri yapmak. Peki soru defteri nasıl yapılır?

1) Yapamadığınız Soruları Belirleyin

Deneme sınavından çıkıp sonuçları aldıktan sonra yapmanız gereken en önemli şey yapamadığınız soruları belirlemek. Yapamadığınız sorular arasında hem yanlış yaptığınız hem de boş bıraktığınız sorular yer alıyor. Bu soruları işaretleyip soru defteri hazırlama konusundaki 2. adıma geçebilirsiniz.

2) Soru Defterini Hazırlayın

Sıra geldi kes yapıştır soru defteri hazırlama konusuna. Bazıları her ders için ayrı bir defter almayı ya da aynı defteri derslere bölmeyi tercih ederken bazıları ise tüm dersleri tek defterde tutmayı tercih ediyor. İsteğinize bağlı olarak ders ders, hatta konu konu dahi ayırabilirsiniz. Defteri nasıl kullanacağınıza karar verdiğinize göre şimdi işaretlediğiniz soruları kesip deftere yapıştırabilirsiniz. Evet, üşenmeyin! Hemen bir makas ve yapıştırıcı/bant alın ve yanlışlarınızı kesip deftere yapıştırın.

3) Analiz Edin

Yapamadığınız soruları soru defterinize yapıştırdığınıza göre artık işe koyulabilirsiniz. Bu aşamada yapmanız gereken şey, soru defterinizdeki tüm soruları iyice inceleyip yapamadığınız soruların hangi dersin hangi konusuna ait olduğunu tespit etmek. İnternette bulunan TYT, AYT, YKS ya da LGS gibi bir sınavın konu başlıklarını çıkartıp yanlış yaptığınız her konunun yanına bir çarpı atabilirsiniz. Bu sayede çarpı sayınıza göre hangi konuda ne kadar iyi olduğunuzu anlayıp öncelik sıralamanızı belirleyebilirsiniz.

4) Eksiklerinizi Giderin

Soru defteri olayından maksimum verimi alıp netlerinizi arttırmak için yapmanız gereken en önemli adım burası. Öncelikle eksik olduğunuz konuları yardımcı kaynağınızdan çalışın. Ardından defterinizdeki soruların tamamını öğretmenlerinize ya da arkadaşlarınıza sorarak doğrularını öğrenin. Sonrasında ise o konuyla ilgili test çözüp kendinizi sınayın ve testteki yanlışlarınızı da sorarak doğrularını öğrenin. Böylelikle hem o konunun kendisini hem de o konuyla ilgili olan soru tiplerini öğrenip ileride karşınıza çıktığında rahatlıkla yapabilecek seviyeye geleceksiniz.

Soru defteri, bir diğer adıyla yanlış defteri hazırlamak bu adımlardan oluşuyor. Bunu her sınavdan sonra düzenli olarak yaptığınızda kısa süre içerisinde etkisini hissedip netlerinizde güzel bir artış göreceksiniz. Unutmayın, devamlılığı olmayan bir çalışmadan verim alamazsınız!