Tercih.tv
4 Adımda Zamanı Verimli Kullanmanızı Sağlayacak Pomodoro Tekniği

4 Adımda Zamanı Verimli Kullanmanızı Sağlayacak Pomodoro Tekniği

28 Mart 2019

Ders çalışırken sürekli araya bir şeyler giriyor ve dikkatiniz mi dağılıyor? Masa başına oturabilme konusunda sıkıntı yaşıyor ya da otursanız bile rahatça odaklanamıyor musunuz? Zamanı kontrol altına alıp daha verimli bir şekilde çalışabileceğiniz “Pomodoro Tekniği” ile tanışın! 1980’li yıllarda Francesco Cirillo adındaki bir öğrenci, zamanı verimli kullanamadığını fark eder ve buna bir çözüm bulmaya çalışır. 25 dakika boyunca çalışıp 5 dakika mola verir ve bu 30 dakikalık süreye 1 pomodoro der. Bunu hesaplamak için kullandığı zamanlayıcı, domatese benzediğinden dolayı İtalyanca domates anlamına gelene “Pomodoro” kelimesi işte böyle ortaya çıkar. Peki pomodoro yöntemi nedir ve nasıl uygulanır?

1) Çalışma Vakti

Öncelikle çalışacağınız konuları, çözeceğiniz testleri kararlaştırın. Bunların her birini 25 dakikaya sığdırabilecek şekilde parçalayın. Ardından o gün kaç pomodoro çalışacaksanız her pomodoroyu 1 konuya ayırın. Şimdi masanın başına oturun ve 25 dakika aralıksız çalışın.

2) Şimdi Mola Zamanı

25 dakika ders çalıştığınıza göre şimdi 5 dakika mola verin. Molanızda ne yapacağınız tamamen keyfinize kalmış bir durum fakat bu mola sürenizin tam olarak 5 dakika olmasına dikkat edin.

3) Uzun Ara Geliyor

25 dakika çalışıp 5 dakika mola verdiğiniz bu 30 dakikalık dilime 1 pomodoro deniyor. 4 pomodoro çalıştıktan sonra 1 pomodoroluk uzun bir mola verebilirsiniz. Yani toplamda 100 dakika çalışıp 20 dakika mola verdikten sonra, 30 dakikalık uzun bir mola verebilirsiniz.

4) Kurallara Dikkat

Pomodoro metodunu uygularken dikkat etmeniz gereken çok önemli birkaç kural mevcut. Bunlardan ilki, ders çalışma sürenizde dikkatinizin dağılmasına asla izin vermeyin. 25 dakikalık dilimde zihninizi tamamıyla ders çalışmaya odaklandırın. Bu kural molalar için de geçerli. Mola sürenizde de kesinlikle dersle ilgili herhangi bir şey düşünmeyin, kafanızı tamamıyla dinlendirin.

Sizler de bu adımları uygulayarak başarılı bir şekilde pomodoro yöntemi ile ders çalışabilirsiniz. Ayrıca pomodoro tekniğinin yalnızca ders çalışırken değil; yapmanız gereken herhangi bir şey olduğunda da uygulayabileceğiniz bir yöntem olduğunu hatırlatır, başarılar dileriz!