Tercih.tv

7 Adımda Yurt Dışındaki Üniversitelere Nasıl Başvurabileceğinizi Gösteriyoruz!

10 Haziran 2019

Çoğunuz artık geleceğini hayal ederken gözünü uzaklara dikiyor. Farklı olana merak, popüler kültür etkisi ve içinde bulunduğunuz ülkenin gelişmişlik düzeyi gibi pek çok nedenden yaşanılabilecek bu durum özellikle üniversiteye yeni geçecek arkadaşlarımız için ayrıca heyecan verici. Üniversite gibi kendi halinde bile bambaşka olan dünyaya adım atarken, bir de üstüne bambaşka bir ülkede yeni bir başlangıç yapmak oldukça cesaret istiyor. Peki bu cesarete sahipsiniz, sırada ne var? Yurt dışında okuma hayallerinize nasıl ulaşabilirsiniz? Bizler de siz cesur öğrenciler için bu ve bunlar gibi soruların yanıtlarını derledik. İşte yurt dışındaki üniversitelere başvurmak için yapmanız gerekenler!

1)Öncelikle bölümünüzden emin olun

Eğer ne okumak istediğinizi biliyorsanız bu iyi haber. Ama bilmiyorsanız araştırmanın tam sırası. Hem ülkenizdeki hem de başka ülkelerdeki bölümleri iyice araştırıp ne istediğinizden emin olmanız sadece yurt dışındaki üniversitelere yapacağınız başvurular için değil aynı zamanda karar değiştirip kendi ülkenizde bir üniversiteye okumaya karar verirseniz de çok faydalı olacaktır.

 2) Ülke seçin

Lisans eğitimi göreceğiniz ülke elbette çok önemli. Kendinizi rahat ve mutlu hissedeceğiniz bir iklime sahip, yemek kültürünün de size yakın olduğu bir ülkede daha mutlu olmanız muhtemel. Okumak istediğiniz ülkeyi seçerken düşünmeniz gereken en önemli şeylerden biri olabilecek maliyetleri gideceğiniz ülkenin kullandığı para birimiyle Türk lirasına çevirerek hesaplama yapmanız gerekir. Önemli konulardan biri de mesafe. İhtiyaç duyduğunuzda kolayca uçak bulabileceğiniz bir yer seçmeyi tercih edebilirsiniz. Bu şekilde ailenize ve evinize olan özleminizi dindirmeniz de kolaylaşır. Bu aşamaların hepsini düşündükten sonra ülke seçiminizi yapmış sayılırsınız.

3) Üniversite seçin

Ülkenizi seçtikten sonra elbette ilk yapacağınız şey o ülkenin en iyi okullarını araştırmak olacaktır. Ancak bunun yerine istediğiniz bölümlerin var olduğu üniversiteleri araştırmanız çok daha sağlıklı olacaktır. Tabi mezun olduğunuzda elinizdeki diplomanın ülkenizde de geçerli olması önemli bir durum. Bu sebeple üniversite seçerken akademik denkliği olup olmadığını da kontrol etmelisiniz. Bunun dışında üniversitenizde yurt olanağı olup olmadığını ve burs imkanlarını iyice araştırmalısınız.

4) Sınavlar

Yurt dışındaki okullara başvurabilmeniz için çoğu zaman SAT ve dili İngilizce olan ülke ve okullar için TOEFL sınavlarına girip başarılı olmalısınız.

5) Birden fazla okula başvurun

Eğer bu yurt dışı deneyimini gerçekten istiyorsanız birden fazla okula başvurmanız mantıklı olacaktır. Birden fazla derken de tabii ki 20 okula birden başvurmanızın bir anlamı yok. Yaptığınız elemeler sonrasında geride kalan 5 okula başvuru yapmanız ideal olacaktır. Bu 5 okuldan en az biri kesinlikle girebileceğiniz biri de girme ihtimaliniz yüksek olan okul olması mantıklı bir seçim olacaktır.

 6) Gerekli belgeleri hazırlayın

Yurt dışında lisans eğitimine başvurabilmek için bazı belgeler edinmeniz gerekmekte. Kayıt başvuru tarihini kaçırmanız halinde, yeni kayıt döneminin başlaması beklemek zorunda kalırsınız. Eğer belgelerinizde bir eksiklik varsa her şeye yeni baştan başlamak zorunda kalabilirsiniz. Bu anlamda zamanı doğru kullanmak ve gerekli belgeleri düzenli ve temiz bir şekilde hazırlayıp gereken her şeye sahip olduğunuzdan emin olmalısınız. Lisans programlarına başvurmanız için gereken belgeler;

1- TOEFL ve SAT skorları

2- Orijinal lise transkripti

3- Lise mezuniyet belgesi

4-Referans mektupları

5- Banka referans mektubu

6- Uluslararası öğrenci başvuru formu ve başvuru ücreti

7- Kendinizi ve kariyer amaçlarınızı anlatan bir kompozisyon

7) Başvurularınızı takip edin

Günün sonunda artık seçme sırası üniversitelerde. Seçilene kadar açılanan sürede başvurunuzu çeşitli iletişim yollarıyla (telefon, mail, faks, vb.) takip etmeli, oluşabilecek her türlü sıkıntıyı erkenden fark edip düzeltme şansınızı arttırmalısınız. Her şey bittikten sonra birden fazla okula kabul edilmeniz halinde yaşanacak kafa karışıklığı dönemini de atlattıktan sonra, hayatınızı değiştirecek bir deneyime adım atmış olacaksınız.