Tercih.tv

En Büyük Önceliğiniz Kendiniz! Sınav Döneminde Sağlıklı Kalmak İçin 6 İpucu!

2 Temmuz 2019

Sınav döneminde düşündüğünüz ilk şey genelde “Nasıl daha çok çalışabilirim?” olur. Peki bunu yaparken sağlığınıza ne kadar dikkat ediyorsunuz? Oysaki sağlığınıza dikkat ederek bilgileri çok daha rahat özümseyebilir, daha enerjik olabilir bu sayede de daha verimli ders çalışabilirsiniz. Bu sebeple sizlere sağlıklı kalabilmek ve diğerlerinden bir adım önde olmanız için bazı ipuçları sıraladık.

1) Sağlıklı Beslenin

Doğru beslenme vücudunuz ihtiyacı olan besinleri doğru ölçüde almanızı sağlar. Ağır, yağlı, hazır gıdalardan uzak durarak hem vücudunuzu yorgunluktan kurtarır hem de ardından gelen fazla kiloları almayacağınız için psikolojinizi rahatsız etmemiş olursunuz.  Bu şekilde vücudunuzun enerji ihtiyacını karşılar, bedeninizi yormaz ve her an aktif olmak için hazır olursunuz.

2) Su İçin

Her şeyin başı elbette ki su. Gün içinde yeterli miktarda su içilmediğinde vücut, fonksiyonlarını yeterince yerine getiremediği için kendinizi yorgun hisseder, bazı bölgelerde oluşan ağrılar hissedersiniz. Bu da sağlığınızı oldukça kötü etkilemesinin yanında, çalışma veriminizi de düşürür. Ders çalışırken yanınızda atıştırmalık yerine su bulundurarak hem sağlığınızı korur hem de net sayılarınızda artış görebilirsiniz.

3) Uyku Düzeni

Yoğun çalışma temposunda enerjik kalmak çok önemli. Ders kitaplarının üzerine yığılıp kalmanın size bir şey kazandırmayacağı gerçeğinin yanında sahip olduğunuz değerli vaktinizden de çalacaktır. Bu sebeple düzenli bir uyku sınav döneminin en kilit noktalarından biridir. Gece geç saatlere kadar çalışmanın size daha faydalı olacağını düşünseniz de unutmayın ki önemli olan kaç soru çözdüğünüzden çok çözdüklerinizin ne kadar verimli ve doğru olduğudur. Düzenli bir uykuyla beraber her yarışa hazır olacaksınız.

4) Hareket Edin

Uzun saatler ders çalışırken oturmaktan tüm bedeninizin uyuştuğu olmuştur. Bedeninizin için oldukça sağlıksız olan bu durum, sizlere ileriki yaşantınızda da bela olacaktır. Duruş bozukluğunu önlemek için evde bile yapabileceğiniz birkaç küçük egzersizle daha sağlıklı bir vücuda sahip olabilirsiniz. Yapacağınız egzersiz sonrasında bedeniniz gevşemiş olacağından çok daha verimli bir uyku çekebilirsiniz. Bunun dışında haftada birkaç kez yapacağınız yürüyüş, koşu, yüzme gibi aktivitelerle hem kafanızı dağıtabilir hem de bedeninize bir iyilik yapmış olursunuz.

5) Stres Yönetimi

Elbette sınav döneminin en büyük sorunu stres. Beraberinde başka hastalıklara da sebep olan stresi her zaman olduğu gibi sınav döneminde de doğru yönetebilmek çok önemlidir. Çalışma programınızın yoğunluğu, yorgunluk ya da netleriniz istediğiniz gibi gelmediği durumlarda bunun bir süreç olduğunu unutup umutsuzluğa kapılabilirsiniz. Bu gibi durumlarda stresin sizi ele geçirmesine izin vermeyip kendinizi toparlamak çok önemli. Aileniz, arkadaşlarınız ve öğretmenleriniz her ne kadar stres yönetiminde size yardımcı olmaya çalışacaklarsa da gerekirse bir profesyonelden destek almayı düşünebilirsiniz.

6) Sosyalleşin

Sınav dönemindesiniz diye sosyal hayatınızı sıfırlamanız gerekmiyor. Özellikle sizin gibi sınav döneminde olan arkadaşlarınızla vakit geçirmeniz size iyi gelecektir. Arkadaşlarınızın başarılarıyla ve hatta başarısızlıklarıyla hırslanabilecek ve en önemlisi bu yolda yalnız olmadığınızı bilmek sizi daha iyi hissettirecektir.

Sağlıklı bir şekilde başarabileceğiniz çok şey var. Hiçbir başarı sizden, sağlığınızdan önemli değil. Unutmayın her ne yapıyor olursanız olun sağlığınızdan ödün vermeyin.