Tercih.tv

Hayallerinizin Peşinden Giderek Doğru Üniversite Tercihi Yapmanın 5 Yolu

19 Temmuz 2019

Lisedeyseniz ve üniversiteye geçmek üzereyseniz ailenizin arkadaşlarınızın ve öğretmenlerinizin hepsinin sizin geleceğiniz hakkında bir fikri vardır. Ama asıl önemli olan elbette sizin ne istediğiniz. Büyümenin ve olgunlaşmanın getirdiği sorumluluklardan biri olan karar verme eylemi tamamiyle sizin ellerinizde! Üniversite tercihi yapacağınız bu tercih döneminde de karar verebilmek için; üniversite tercihi nasıl yapılır? üniversite tercihi yaparken ne düşünülmeli? gibi pek çok sorunun cevabını ararsınız. Biz de sizlere karar verirken kendinize sormanız gereken 5 soruyu hatırlatarak yardımcı olmak istedik!

1) Neyi severim?

Eğer doktor olmak istiyorsanız ama biyolojiden nefret ediyorsanız sizce de ortada bir sorun yok mu? Istediğiniz mesleğin gereklilikleri sizin için bir işkenceyse bu genelde ileriki zamanlarda alan değişikliklerine gideceğiniz anlamına gelir. Böyle bir durum hem zaman hem enerji kaybı olur. Bu sebeple neyi sevdiğinizi gerçekten biliyor olmalısınız.

2) Hangi konuda iyiyim?

Eğer bir konuda gerçekten yetenekli ve nitelikli olduğunuza inanıyorsanız kendinizi o konuda daha da eğitecek bir bölümde ilerlemek sizin için daha faydalı olacaktır.

3) Ne yapmak istiyorum?

Üniversiteye girdiğinizde kendinize bir vizyon çizmek için gelecekte ne olmak ne yapmak istediğnize karar verip, bu isteğin gerektirdiği sorumluluklara kendinizi hazırlamalısınız. Okumayı sevmiyorsanız eğer bir yazar olmayı hayal etmek çok mantıklı olmaz. Bir mesleğin tüm ihtiyaçlarını düşünüp kendinize ne kadar uygun olduğuna karar verip bu şekilde kendinize  bir yol çizmelisiniz.

4) Öğrenmem gerekenler neler?

Hayallerini kurduğunuz alanda ilerlerken elbette okul her zaman yeterli gelmeyebilir. Bu sebeple hangi alanlarda yetkin olmanız gerektiğini, hangi alanlarda tecrübeye ihtiyacınız olduğunu bilmeniz gerekir.

5) Bu bölümü seçmeden önce neleri düşünmeliyim?

Bir alanda ilerlerken elbette düşünmeniz gereken çok fazla şey var. bunlardan bir tanesi elbette iş alanları. Kendinize o bölümden mezun olduğunuzda hangi alanlarda çalışabileceğinizle ilgili sorular sormalısınız. Bunun dışında elbette maaş faktörü, seyahat ve yerleşim faktörü, çalışma saatleri ve benzeri birçok faktörü düşünerek hareket etmelisiniz. Elbette hepsinin sonunda işinizi severek yaptığınızda her türlü  probleme rağmen

BONUS: PEKİ YA İSTEKLERİNİZ DEĞİŞİRSE 

Bölüme girdikten sonraki bazı durumlarda bölüme ilginizi yitirebilirsiniz. Zamanın getirdiği şartlarla ilginizin farklı yönlere kayması normal bir durumdur. Peki bu durumda artık istemediğiniz bir bölümü okumak zorunda mısınız? Hayır elbette değilsiniz!
Bölümünüzden memnun değilseniz ya da artık eskisi kadar heyecan duymuyorsanız sakın endişelenmeyin. Çünkü Bahçeşehir Üniversitesi öğrencisinin isteklerini birinci planda tutar. Öğrenci BAU’ya girdikten sonra seçtiği bölüme ilgisi azaldıysa, ilgi alanı değiştiyse, başka bir meslek için heyecan duymaya başladıysa sorun değil! Ömrü boyunca sevmediği bir mesleği yapmak zorunda kalmaması için öğrenciye tüm kolaylıkları sağlayan Bahçeşehir Üniversitesi, kurum içi yatay geçiş yapmak isteyen öğrencilerinin bursunu kesmez.
Merkezi puanla yapılan kurum içi yatay geçişlerde öğrencinin bursu geçtiği bölümde BAU bursuna dönüşerek öğrenim süresince devam eder. Bu şekilde istediğiniz bölüme burs kaybetme gibi maddi endişeler yaşamadan gönül rahatlığıyla geçebilirsiniz.
Bahçeşehir Üniversitesinde hayallerinizi gerçekleştirerek bir BAU’lu olmanın keyfini çıkartmak için tıklayın!