Tercih.tv

Her Şey Üst Üste Geliyormuş Gibi Hissettiğinizde Kendinize Gelmek İçin Yapmanız Gereken 5 Şey

6 Haziran 2019

Bazen yapmanız gereken o kadar fazla şey olur ki nereden başlamanız gerektiğini bilemez, eliniz birbirine dolaşır ve sorumluluklarınızdan geri kalabilirsiniz. Herkesin özellikle de öğrencilerin sıklıkla yaşadığı bu durumdan çıkmak aslında o kadar da zor değil. Biz de sizlere böyle bir durumda uygulayabileceğiniz 5 adımı paylaştık.

 1) Yapılacaklar listesi

Sakin olun, elinize bir kalem ve kağıt alın sonrada yapmanız gereken her şeyin bir listesini çıkartın. Ancak bu listeyi upuzun bitmek bilmeyen bir liste gibi değil, başlıklar altında toplayarak hazırlayın. Örneğin; matematik dersi için yapmanız gerekenler, müzik kulübü için yapılacaklar ve benzeri. 

2) Yapmak istediklerinizin listesi

Yapmak zorunda olduklarınız ve yapmak istediklerinizi ayırın ve istediklerinizi sona bırakın. Önünüzdeki bir haftayı ele alın. Mutlaka olmanız gereken yerleri (okul, dershane, vb.) ve olmak istediğiniz yerleri (okul etkinliği vb.) işaretleyin.

3) Zaman planlaması yapın

Hazırladığınız liste içerisinde o gün yapmanız gerekenleri, sonraki gün yapabileceklerinizi ayrı ayrı gruplandırın. Sonrasında hangilerinin acil olduğunu hangilerinin bekleyebileceğine karar verin. Kendinize gereğinden fazla sorumluluk vermeyin ve zamanı doğru kullanın.

4) Sonraki 5 saati planlayın

Gün boyu yapabileceğiniz şeyleri sıraya koyun. Programınıza olabildiğince mola koyun ve programınızın 7 saati aşmamasına dikkat edin. Bu şekilde gününüzü planlamış ve işlerinizin azalmış olduğunu görürsünüz. Listedeki eksilmeleri görmenin verdiği rahatlamayla beraber sonraki günlerin yaratacağı stresi en aza indirebilirsiniz.

5) İşlerinizi yapacağınız ortamı oluşturun

Öncelikle en rahat ettiğiniz çalışma ortamını keşfedin. Bu yer okulunuz, bir kütüphane, bir kafe veya eviniz olabilir. Eğer evde çalışacaksanız ortamın düzenli olmasına dikkat edin. Düzensiz ortam dikkat dağıtacağı gibi aradığınız şeyleri bulamamanız durumunda sizi strese sokacaktır. Bunun yanında çalışma ortamınızda atıştırmalık, telefon, televizyon ve benzeri dikkat dağıtıcı unsurlar olmamasına dikkat edin.  Bu şekilde çok daha verimli ve hızlı bir şekilde yapmanız gerekenleri bitirebilirsiniz.