Tercih.tv
Kariyer Planlamınızı Yaparken Dikkat Etmeniz Gereken 4 Önemli Nokta

Kariyer Planlamınızı Yaparken Dikkat Etmeniz Gereken 4 Önemli Nokta

28 Mart 2019

Üniversiteye hazırlık sürecindeki öğrencilerin kafasını karıştıran önemli problemlerden biri de gelecekle ilgili hedeflerini nasıl sıralayacağı ve kariyer planlamasında neye öncelik vereceğidir. Peki bölüm tercihinizi ve kariyer planlamalarınızı yaparken nelere dikkat etmelisiniz? Lise öğrencileri için kariyer planlama rehberi:

1) İlgi Alanlarınız

Hayatınızla ilgili en önemli adımlardan birini atacağınız bu yılda, bölümünüzü seçerken göz önünde bulundurmanız gereken en önemli şey neye ilgi duyduğunuzdur. Elbette ki bir mesleği icra edebilmek için yalnızca ona ilgi duyuyor olmanız yeterli değil. Fakat yine de hayatınızın önemli bir bölümünü ayıracağınız işinizi yaparken her sabah nefretle uyanmamak için ilgi alanınız dahilinde bir meslek olması önem taşıyor.

2) Kişisel Becerileriniz

Lise yıllarınızda ya da öncesinde profesyonel olarak ilgilendiğiniz veya hobi olarak sürdürdüğünüz bir işiniz varsa bunu gelecekteki mesleğiniz haline getirmeyi düşünebilirsiniz. Bu sayede okuduğunuz bölümle ilgili işi zaten öncesinde de yaptığınızdan dolayı üniversiteye geçtiğinizde “Acaba bölümümden memnun kalacak mıyım?” sorunuyla karşılaşmazsınız.

3) Üniversiteden Beklentileriniz

Bölümünüzü seçerken dikkat etmeniz gereken şeylerin yanında bir diğer önemli konu da istediğiniz bölümü hangi üniversitede okumanız gerektiğidir. Burada kendinize sormanız gereken en önemli soru üniversite hayatınızda ne istediğinizdir. Bahçeye çıkıp çimlere uzanacağınız bir kampüs mü istiyorsunuz yoksa sizin için büyük bir kütüphane yeterli mi? Evden/yurttan çıkıp okula kolay ulaşmak mı istiyorsunuz yoksa sizin için asıl önemli olan okulda bol bol etkinlik yapılması mı? Bu ve bunun gibi soruları kendinize sorarak doğru üniversite tercihini yapacağınız konusunda inancımız tam.

4) Hayattan Beklentileriniz

Tüm bu üniversite tercihi, bölüm seçimi vb. kararlardaki nihai amacımız elbette ki mutluluğa ulaşmak olmalıdır. Peki ya mutluluğa nasıl ulaşırız? Bu soruyu bir örnek üzerinden açıklamak gerekirse doğum gününüzü ele alalım. Doğum gününüzde sevdikleriniz bunu hatırlayıp kutlayınca veya hediye alınca sevinirken aksi durumda üzülebiliriz. Bunun tabii ki birden çok sebebi var fakat ele aldığımız konuyla ilgili olan sebebi “beklentiler”. Bir olay sonucunda mutluluk duyabilmek için öncesinde o beklentiye sahip olmamız gerekiyor. Yani hayatta mutlu olabilmek için önce kendimize hedefler, beklentiler belirlemeli ve bu hedeflerimiz doğrultusunda mücadele vermeliyiz. Ancak o zaman mutluluk bir anlam kazanabilir.

Evet, liseliler için kariyer planlamada dikkat etmeniz gereken önemli noktaları listeledik. Bu süreçte hiçbir şeyin bir anda gerçekleşmeyeceğini ancak ve ancak ana hedefiniz doğrultusunda atacağınız minik adımlarla başarıya ulaşabileceğinizi hatırlatmak isteriz. Peki sizin etkin bir kariyer planlaması için bu listeye eklenmesi gerektiğini düşündüğünüz, kariyerinizle ilgili kararlar alırken dikkat ettiğiniz başka hangi noktalar var?