Tercih.tv

Konsantrasyonunuzu Arttırmak İçin Uygulayabileceğiniz 5 Egzersiz!

31 Temmuz 2019

Her öğrencinin yaşadığı büyük sıkıntılardan biri olan konsantrasyon bozukluğu çalışmalarınızı etkileyebilir. İyi bir uyku, doğru beslenme, konsantrasyon arttırıcı takviye ilaç ve besinler konsantrasyon sorununuzu azaltacak olsa da konsantrasyon probleminizi daha da azaltacak belki de ortadan kaldırabilecek başka çözüm yolları da elbette mevcut. Evde, işte, odanızda,  ders çalışırken yapabileceğiniz , kısa süreli ve çok yorucu olmayan bazı egzersizler yıllardır konsantrasyon problemi olan kişilerin tedavisinde kullanılmakta. Sizlerin de faydalanmanızı istediğimizden bu egzersizlerden 5 tanesini sizler için seçtik.

1) Sabit Bir Şekilde Oturun

Rahat bir sandalyeye oturun ve elinizden geldiğince sabit durmaya çalışın. Aslında bu egzersiz için sizden istenen tek şey de bu. Ancak sabit bir şekilde oturmak, göründüğü kadar kolay değil. Tüm dikkatinizi hareket etmemeye vermelisiniz. Gözleriniz açık olsun kendinizi gözlemleyin, bu egzersizde bilinçli ya da bilinçsiz hiçbir harekette bulunmamalısınız. Başlangıçta 5 dakika için deneyin, sonrasında yavaşça süreyi uzattığınızda 15 dakika boyunca hiç hareket etmeden sabit bir şekilde durabildiğinizi göreceksiniz.

2) Gözlerinizi Parmak Ucunuza Sabitleyin

 Sandalyenize başınız dik, çeneniz önde, omuzlarınız geride bir şekilde dik oturun. İlk önce sağ kolunuzu omuz seviyenizde kaldırın ve sağ tarafınzı işaret edin. Sonrasında bir dakika boyunca işaret parmağınızın ucuna odaklanın ve kolunuzu hareket ettirmemeye çalışın. Aynı egzersizi sol kolunuz için de uygulayın. Kolunuzu hiç hareket etmeden bir dakika sabit tutmayı başardıktan sonra süreyi 5 dakikaya kadar yavaşça uzatın.

3) Yatağınıza Uzanıp Kendinizi Dinleyin

 Rahat bir yere uzanın ve kaslarınızı rahatlatın. Kalp atışlarınıza ve onun o yumuşak ritmine odaklanın. Başka hiçbir şey düşünmeyin ve dikkat etmeyin. Kalbinizin kanınızı vücudunuza nasıl pompaladığını düşünün, kanın vücudunuzda yavaşça kalbinizden ayak parmaklarınıza kadar nasıl ilerlediğini, nasıl dolaştığını gözünüzde canlandırmaya çalışın. Yeterince egzersizin sonunda kanın gerçekten bedeninizde nasıl dolaştığını hissedebileceksiniz.

4) Nefes Egzersizleri Yapın

 Dik bir şekilde sandalyede oturun. Parmağınızda burun deliklerinizden birine bastırıp kapatın. 10’ a kadar sayıp uzun ve derin bir nefes alın ve yine aynı burun deliğinden yavaşça 10’ a kadar sayarak nefesinizi verin. Aynı egzersizi diğer burun deliğiniz için de yapın. Her burun deliği için bu egzersizi 20 kez tekrarlamalısınız.

5) Aynaya Bakarak Konuşun

 Aynanın karşısına geçin ve göz hizanızda iki nokta çizin ve bu noktaları başka bir insanın gözüymüş gibi hayal edin. Başta gözlerinizi çok fazla kırpmanız normal olmakla beraber başınızı sakın hareket ettirmeyin ve dik durmaya çalışın. Tüm konsantrasyonunuzu başınızı dik tutmaya verin. Aklınıza sizden başka kimsenin gelmesine izin vermeyin. Aynaya bakarken başka bir insanın gözü olarak kabul ettiğiniz iki noktanın sizi güçlü ve özgüvenli bir birey olarak gördüğünü hayal edin. Bu egzersiz boyunca derin nefesler alın. Odada ne kadar hava olduğunu ve ne kadar rahat olduğunuzu düşünün. Kendinize ve o gözlere bakarken bu şekilde endişelerinizin yavaşça kaybolduğunu ve kendinize güveninizin arttığını göreceksiniz.

 Bu egzersizlerin sonunda istemli ve istemsiz hareketlerinizin tamamı sizin kontrolünüzde olacak, kendinizi yaptığınız işi yaparken çok daha rahat yapacak ve kendinize çok daha fazla güveneceksiniz.