Tercih.tv
Mezuna Kalmanın Tüm Avantajları Ve Dezavantajları

Mezuna Kalmanın Tüm Avantajları Ve Dezavantajları

28 Mart 2019

1 yıl boyunca elinizden geleni yaptınız (ya da yapmadınız) ve sınav sonucu istediğiniz gibi gelmedi mi? Sizinle aynı durumu paylaşan birçok öğrenci olduğunu ve bu öğrencilerin sayısının maalesef her geçen yıl arttığını hatırlatmak isteriz. Böyle bir durumda karşınıza 2 seçenek çıkıyor. Ya puanınızın yettiği bir üniversiteye gideceksiniz ya da 1 yıl daha çalışıp istediğiniz üniversitenin istediğinizin bölümünü kazanmak için tekrar mücadele vereceksiniz. Peki böyle bir durumda mantıklı olan şey hangisi? Mezuna kalmalı mı gitmeli mi? İşte her yönüyle mezuna kalmak!

Mezuna Kalmanın Zararları

1) Çevre ve Aile Baskısı

Mezuna kaldığınızda yaşayabileceğiniz en büyük problemlerden biri, aile ve arkadaşlarınız tarafından uygulanabilme ihtimali olan psikolojik baskı problemidir. Bu baskı beraberinde stresi ve kendine güvensizliği de getirebilir. Sınava hazırlanmaya odaklanabilmeniz için öncelikle bununla başa çıkmanız gerekmektedir. Başa çıkma yolları kişiden kişiye göre değişiklik gösterse de içinde bulunduğunuz durumu önce kendi içinizde kabullenmeniz başlıca çözüm yollarından biridir.

2) Sistemin Değişmesi

Ülkemizde maalesef sınav sistemi sıkça değiştiğinden dolayı bu yıl girdiğiniz sınavla bir sonraki yıl gireceğiniz sınav sistemi birbirinden farklı olabilir. Burada yaşayacağınız problem ufak çaplı bir adaptasyon problemidir. Adaptasyon problemini atlatınca tüm sınavların özünde birbirine oldukça benzediğini göreceksiniz.

3) Tekrar Başarısız Olma Korkusu

Mezun yılınızda yaşayabileceğiniz bir diğer psikolojik sorun ise “Acaba tekrar başarısız olacak mıyım?” endişesidir. Bu endişeyi alt edebilmek için öncelikle bu yıl başarısız olma sebebinizi sorgulamalısınız. Problemin sebebini bulduktan sonra endişenizi alt etmeniz daha kolay olacaktır. Bu tabii ki 2. yılınızda kesinlikle başarılı olacağınız anlamına gelmiyor ama yine de problemin sebeplerini analiz edip ona göre hareket ederseniz hayal kırıklığına uğrama ihtimaliniz azalacaktır.

Mezuna Kalmanın Yararları

1) Okul ve Sınavların Olmaması

Mezuna kalmanın en iyi avantajlarından biri, okula ve sınavlara çaba göstermenize gerek kalmamasıdır. Artık okula gitmeyeceğinize göre güzel bir planlamayla vaktinizi daha verimli bir şekilde değerlendirebilir ve sınava daha fazla konsantre olabilirsiniz.

2) Kişisel Gelişim İmkanı

Liseyi bitirip artık okula gitmeyeceğinize göre daha fazla zamana sahipsiniz demektir. Bu zamanınızı sınavı daha çok odaklanarak kullanabilmenizin yanında bol bol kitap okuyarak, film izleyerek ya da hobi edinerek kişisel gelişiminize de katkı sağlayabilirsiniz.

3) Deneyim ve Tecrübe

Mezuna kalmanın bir diğer faydası ise bu yıl sınava girdiğinizden dolayı deneyim ve tecrübe edinmiş olmanızdır. Örneğin artık sınav esnasında tam olarak nasıl bir psikolojiye sahip olduğunuzu bildiğinizden, bunu iyileştirmek adına neler yapabileceğiniz konusunda da fikir sahibi olabilirsiniz.

Mezuna kalmanın avantajları ve dezavantajlarını göz önünde bulundurarak bir değerlendirme yaptığınızda karar verme sürecinin tamamen size ait olduğunu unutmayın. Bu süreçte etrafınızdan sürekli “Kal.” ya da “Git.” yönünde yorumlar gelecektir. Onların kararınızı etkilemesine izin verir ve bu kararınızdan dolayı pişmanlık yaşarsanız bunun en büyük suçlusu siz olacaksınız. Bundan dolayı güçlü olun ve sorumluluk alın. “Mezuna kalmalı mıyım?” kararı tamamen size ait!