Tercih.tv
Sınav Döneminde 5 Adımda Telefon Bağımlılığından Kurtulma Yolu

Sınav Döneminde 5 Adımda Telefon Bağımlılığından Kurtulma Yolu

28 Mart 2019

Günümüz gençlerinin en büyük problemlerinden biri de telefon bağımlılığıdır. Telefona bağımlı olmanın çeşitli sebepleri olabilir. Telefon bağımlılığın başlıca sebepleri arasında sosyal medyadan uzak kalamama, sürekli birileriyle mesajlaşma, devamlı oyun oynama gibi sebepler yer alıyor. Telefon bağımlılığı, aslında insanlara hayatın birçok alanında zarar verse de bu zarar genellikle ilk olarak sınava hazırlık döneminde fark ediliyor. Peki bu baş belası telefon bağımlılığından nasıl kurtulunur?

1) Favori Uygulamanızı Silin

Telefona bağımlı olmanızdaki asıl olay, telefondaki uygulamalara bağımlı olmanızdır. Bundan dolayı en çok kullandığınız uygulamayı tespit ederek ondan kurtulmanız, telefonda geçireceğiniz süreyi oldukça kısaltacaktır. Elbette bunu bir anda yapmak hiç de kolay olmayacak fakat yine de başlangıç için güzel bir adım.

2) Bildirimlerinizi Sınırlayın

Favori uygulamanızı silip telefon kullanım sürenizi azaltmayı başardığınıza göre 2. adıma geçebiliriz. Telefonu bırakıp masanın üstüne koyulduğu zaman bile bazen bir bildirim sesiyle tekrar ele alınabiliyor. Bu gibi durumları minimuma indirmek için bildirimlerinizi sınırlandırmanız güzel bir çözüm olacaktır. Bu tabii ki telefonunuzdaki bildirimlerin tamamını kapatacağınız anlamına gelmiyor. Bazen bir çağrı, bazen de bir mesaj bekliyor olabilirsiniz. Bundan dolayı hangi uygulamaların bildirimlerini kapatacağınıza ihtiyaç sıralamanıza göre siz karar verin.

3) Yasak Alan Belirleyin

İnsanların birçoğunun gece yatmadan önce ve sabah kalktıktan hemen sonra yaptığı ilk şey telefonlarını kontrol etmek oluyor. Bu artık irade dahilinde yapılan bir kontrolden çıkıp refleks, alışkanlık haline gelmiş durumda. Bu durumun önüne geçebilmek için belirleyeceğiniz yasak alanın, yatak odanız olmasını tavsiye ediyoruz. Elbette telefonunuzun alarm özelliğinden faydalanmak istiyor olabilirsiniz fakat telefon bağımlılığından kurtulabilmek adına bir çalar saat almanız oldukça makul bir sebep.

4) Her Gün Kendinizi Ödüllendirin

Favori uygulamanızı silip bildirimleri sınırlandırmanın yanında belli bir alanda hiç telefon kullanmayarak oldukça büyük bir ilerleme kaydettiniz. Şimdi sıra ödülde! Fakat bu, alışılagelmişin biraz dışında bir ödül. Gün içerisinde “Hadi şimdi 1 saat telefonu hiç kullanmayacağım!” tarzında kendinizi ödüllendirin ve telefondan tamamıyla uzak durun. Telefonu kullanmama süreniz ve bunu kaç kere tekrarlayacağınız tamamen size bağlı fakat en az 1 saatlik periyotlar halinde günde 3-4 kez yapmanız tavsiyemizdir.

5) Haftalık Tatillere Çıkın

Yukarıdaki adımda kendinize verdiğiniz ödülleri haftalık olarak yapmayı deneyin. Bakalım haftada 1 gün telefon kullanmamayı başarabilecek misiniz? Bunu ilk yapışınızda sokağa çıktığınız zaman kendinizi çıplak veya benzeri bir his içinde bulmanız muhtemel. Artık insanlar telefonla o kadar bütünleşik yaşıyor ki dışarı çıkarken telefonu yanına almamak telafi edilemez bir hata olarak algılanıyor. Bu algıyı kendi içinizde kırmayı başardıktan ve bu kırdığınız algıyı eyleme geçirebildikten sonra telefon bağımlılığından kurtulma yolundaki en önemli adımı atmış olacaksınız.

Tüm bu adımları başarıyla uyguladıktan sonra telefon bağımlılığından kurtulma konusunda önünüzde hiçbir engel kalmıyor. Elbette kendi telefon bağımlılığından kurtulma yöntemlerine de sahip olabilirsiniz. Bu tamamen iradenize bağlı. Yeterince iradeye sahip olabilirseniz isteyip de yapamayacağınız hiçbir şey yok!