Tercih.tv

Üniversite Sınavına Hazırlanırken Stresle Başa Çıkmanın 5 Yolu !

5 Temmuz 2019

Öğrencilik hayatının olmazsa olmazlarından biri strestir. Özellikle üniversite sınavı gibi hayatınızı şekillendirecek bir konu olduğu düşünülünce stres olmak çok normal bir durum. Ancak stres eğer gerektiği gibi yönetilemezse çalışma veriminizi düşür ve kötü sonuçlara sebep olabilir. Bu nedenle sizlere stresinizi kontrol etmenizde faydalı olabilecek 5 madde hazırladık.

1) Yakın Zamanda Üniversite Sınavına Girmiş Biriyle Konuşun 

 Çevrenizde sınav dönemini geride bırakmış biri varsa onunla konuşmak, merak ettiklerinizi sormak çoğu zaman öğretmenlerinizle konuşmanızdan daha faydalı olacaktır. Sizi en iyi anlayacak kişiler o yolda olan ve olmuş olan diğer öğrencilerdir. Onlarla konuşarak kendinizi daha iyi hissedebilir ve stresinizi azaltabilirsiniz. Sonuçta bu zorlu yolculukta yalnız değilsiniz.

2) Psikolojik Destek Alın

 Aslında sadece öğrencilik hayatınızda değil hayatınızın her döneminde zaman zaman psikolojik destek almak hayatınızı kolaylaştıracaktır. Özellikle sınav döneminde okulunuzun rehberlik servisiyle ya da bir psikologla yapacağınız görüşmeler sizi rahatlatacaktır. Görüşmelerin yanında doktorunuz eğer bir ihtiyaç görürse dikkat dağınıklığınızı veya stresinizi azaltacak bir ilaç tedavisine de başlayabilir. Seansların ve ilaçların sonrasında stresinizi çok daha başarılı bir şekilde yönetebilirsiniz.

3) Sağlıklı Bir Beden

Bedeniniz ne kadar sağlıklı olursa zihniniz de o kadar açık olur. Sağlıklı bir bedene sahip olduğunuzda kendinizi daha güçlü hissedersiniz. Kendinizi güçlü hissettiğinizde de zorluklarla baş etmeniz kolaylaşacaktır. Bu sebeple düzenli beslenme ve egzersizlerinizi sınav döneminde de ihmal etmemelisiniz. Bunların yanında yeşil çay, melisa çayı, papatya çayı gibi çayların sakinleştirici ve dinginleştirici özelliği düzenli bir kullanımda stres seviyenizi azaltacaktır. Ayrıca yapılan araştırmalara göre günde 1 fincan sütsüz kahve içmek stres oranını %30 a kadar azaltıyor. Yine aynı araştırmada günde 3 fincandan fazla kahve içilmesinin sağlıksız olduğu da belirtiliyor. Dengeli beslenme, belki vitamin takviyeleri, bol miktarda su tüketimiyle endişeleriniz azalacaktır.

4) Müzik Terapisi

Yapılan araştırmalara göre müzik ve düzenli ritimler, kalp ritmini de aynı şekilde sakinleştirerek düzene sokar. Kalp ritmi düzenli olduğunda kan akışınız da aynı şekilde yavaşlayarak sizi rahatlatır. Bunun dışında müzikten aldığınız haz ve mutluluk da sizlere stresinizi azaltmanız konusunda yardımcı olacaktır. Bunların dışında müzik terapi uzmanlarının sizlere hazırlayacağı stresinizi azaltacak frekansta hazırlanan müzikler de sizler için faydalı olacaktır.

5) Düzenli Çalışmak

 Bir de gerçeklere göz atalım… Hepinizin aslında çok iyi bildiği gibi, stresinizin asıl kaynağı yine sizsiniz. Genelde sınav döneminde yeterince çalışmadığınızın farkında olduğunuzda vücudunuz strese girmeye başlar. Bunun en temel çözümü de çalışamamanızın bahanesini stresiniz yapmak yerine, çalışmadığınız için strese girdiğinizi kendinize kabul ettirin. Bunu başardığınız zaman stresi geride bırakmak konusunda yolu yarılamış olacaksınız. Tamamen geride bırakmanız içinse doğru bir çalışma düzeni edinmelisiniz. Kendinize dürüst olduğunuzda bu sefer söyleyeceğiniz şey “Ben elimden geleni yapıyor ve gerçekten çalışıyorum. Korkmamı, stres olmamı gerektirecek hiçbir şey yok.” olmalı. Bunu başardığınızda hem kendinize güveniniz artacak hem de stresiniz kaybolmuş olacaktır.