Tercih.tv
Üniversite Sınavına Hazırlanırken Yapılmaması Gereken 8 Kritik Hata

Üniversite Sınavına Hazırlanırken Yapılmaması Gereken 8 Kritik Hata

28 Mart 2019

Üniversite sınavına hazırlanırken herkesin muhakkak kendine göre bazı yöntemleri oluyor. Bunlar bazen gerçekten etkili, bazen ise etkili gibi görünen fakat uzun vadede zararı dokunan yöntemler olabiliyor. Peki üniversite sınavına hazırlanırken yapılan en sık hatalar neler?

1) Bahane Üretmek

Hem sınava hazırlık döneminde hem de hayatımızda genel olarak en sık yaptığımız hatalardan biri de sürekli bahane üretiyor olmamızdır. Bir şeyleri yapmıyorsak bahanemiz daima hazırdır. Peki ya bahane üretmek sizce hayatınızı nasıl etkiliyor? “Spor yapmaya haftaya başlıyorum. Bi’ yaz gelsin hemen o filmleri izleyeceğim. Doğum günümde sigarayı bırakıyorum. Pazartesi günü ders çalışmaya başlayacağım.” cümlelerinden en az 1’i size tanıdık geldiyse bir şeyleri geç olmadan hemen değiştirmeniz gerekiyor.

2) Mezuna Kalırım Diye Düşünmek

Sınav dönemindeki düşülmemesi gereken en önemli hatalardan biri de mezuna kalırım diye düşünüp çalışmayı bırakmaktır. Özellikle sınava birkaç ay kala öğrencilere gelen bıkkınlık hissiyle beraber “Seneye tekrar hazırlanırım, ne olacak ki?” düşüncesi çok tehlikelidir. Elbette sınavı ilk yıl kazanmak zorunda değilsiniz. 2. hatta 3. yıl kazanmak hayatın sonu değil. Fakat buradaki tehlikeli nokta, sınava seneye hazırlanırım deyip o sene hazırlanmayı bırakmaktır. Seneye hazırlanmaya karar verildiğinde yapılması gereken en doğru şey, o sene de var gücünüzle sınava çalışmak olacaktır. Eğer tüm çabalarınıza rağmen olmazsa o zaman seneye hazırlanırsınız. Ki zaten seneye sınava girecek olsanız bile o sene çalışmanızın size bir zararı değil, aksine faydası olacaktır.

3) Uykudan Ödün Vermek

Bazı geceler sorularınız yetişmedi diye kahvenizi içip gece geç saatlere, hatta sabaha kadar ders çalışıp soru çözmek isteyeceksiniz. Özellikle sınav dönemi yaklaştıkça bu daha sık olacaktır. Fakat unutmamanız gereken nokta, her ne kadar çok klişe olsa da, önemli olan çok çalışmak değil, verimli ve düzenli çalışmaktır. Ayrıca gün içerisindeki veriminizi korumak için de yeterince uyumuş olmanız gerektiğinden geceleri çalışmak yapılmaması gereken şeyler arasında yer alıyor.

4) Sosyal Hayatı Bitirmek

Yukarıdaki maddede de bahsettiğimiz gibi başarıya ulaştıran asıl şey çok çalışmak değil, düzenli ve verimli çalışmaktır. Sınava hazırlanırken birçok öğrenci daha fazla ders çalışabilmek için arkadaşlarıyla buluşmayı, sinemaya gitmeyi, dışarı çıkmayı, oyun oynamayı neredeyse sıfıra indirir. O yıl çalışmak yerine sonraki yıla bırakmak her nasıl ki hayatınızdan 1 yıl vermekse, sınav senenizde ders çalışma amacıyla olsa dahi sosyal hayatınızı sıfıra indirmek de hayatınızdan 1 yıl vermeye eş değerdir.

5) Konuları Bir Arada Götürememek

Ders çalışırken yaşanan en büyük problemlerden biri de YKS ve TYT konularını bir arada götürememektir. Öğrenciler genellikle TYT’ye kadar TYT konularını, ardından YKS konularını çalışmaya karar verirler fakat bu hataya kesinlikle düşülmemesi gerekir. Tabii ki TYT’ye kadar ağırlıklı olarak TYT konuları çalışmalı fakat yine de eş zamanlı olarak YKS konularını çalışmak da ihmal edilmemelidir.

6) Deneme Sınavlarını İhmal Etmek

Sınav döneminde gereken önemin verilmediği şeylerin ilk sıralarında deneme sınavları yer alıyor. Deneme sınavı, emeklerinizin karşılığını görebilmek için eşsiz bir fırsattır. Ayrıca eksiklerinizi tespit etmek de deneme sınavlarının en önemli özellikleri arasında yer alıyor. Çalışmaya devam edip ilerleyebilmeniz için önce “neye çalışmanız gerektiğini” tayin etmeniz gerekmektedir. Bunu tayin edebilmenin de en iyi yolu, yine deneme sınavlarına girip hatalarınızı görmekten geçer. Dolayısıyla sınav yılınız boyunca karşınıza çıkan bütün deneme sınavlarına girmeye çalışmanız yararınıza olacaktır.

7) Soru Sormamak

Deneme sınavlarına girip yanlışlarınızı tespit ettiniz. Peki ya yanlışları tespit etmek, bunların giderilmesi için yeterli mi? Elbette hayır. Gerek deneme sınavlarında gerekse evde/okulda çözdüğünüz testlerde yanlış yaptığınız her bir soruyu öğretmenlerinize ya da arkadaşlarınıza sorarak doğrusunu öğrenmeniz lazım ki ilerleyen zamanlarda benzer soru tipleri karşınıza çıkınca yapabilin. Ayrıca netlerinizi artırmanın da kilit yolu yanlışlarınızı sormaktan geçiyor. Çekinmeyin, üşenmeyin, sorun!

8) Okuldan Faydalanmamak

Bu madde, özellikle devlet okulunda okuyup da dershaneye/özel derse giden öğrencilere yönelik bir madde. Devlet okulunda okuyup da dışarıdan destek alan öğrencilerin tamamına yakını, “Nasıl olsa dışarıdan ders alıyorum, okulda dinlememe gerek yok.” mantığıyla hareket ediyor. Fakat bu mantık yerine “Ne alırsam kâr.” düşüncesiyle hareket edilirse ancak o zaman istenilen verime ulaşılabilir.

Sınav senesi yapılmaması gereken şeyleri listeledik. Üniversite sınavına hazırlık döneminde sıkça yapılan hatalara düşmemeye dikkat ederseniz hem keyifli hem de başarılı bir yıl geçirebilirsiniz. Peki sizce sınava hazırlanırken yapılamaması gereken hatalar neler?