Tercih.tv

Üniversite Tercihi Yaparken Yapılan 5 Yanlış

20 Temmuz 2019

Üniversite tercihi yaparken düşünmeniz gereken durumları başka bir yazımızda paylaşmıştık. İlgili içeriğe ulaşmak için tıklayabilirsiniz. Düşünmeniz gereken bu durumların yanında düşünememeniz gerekenleri de bilmeniz sizin için çok daha faydalı olabilir. Bu kez ise kafanızdan çıkarmanız gereken ve eğer çıkarmazsanız yanlış seçimler yapmanıza sebep olabilecek 5 düşünceyi sizlerle paylaşmak istedik

1) Arkadaşınızın Seçtiği Üniversiteyi Seçmek

Kimi öğrenciler arkadaşları için okul seçerken kimi öğrenciler bölüm tercihlerini bile bu yönde kullanabiliyorlar. Sırf arkadaşınız o üniversitede diye o üniversitede bulunmak zorunda değilsiniz. Farklı okullarda da olsanız arkadaş kalmaya devam edebileceğinizi sakın unutmayın. Siz siz olun geleceğinizi yönlendirecek bu kararı verirken kendinizi ve kendi isteklerinizi düşünün.

 2) Herhangi Bir Bölümde Mutlu Olacağını Düşünmek

Üniversiteye hazırlanan öğrencilerin genel olarak ne istediği hakkında bir fikri vardır. sınav için çalışırken de bu fikir üzerine çalışırsınız. Peki ya istediğiniz bölüme puanınız yetmiyorsa? Bu durumda herhangi bir bölümü sırf bir üniversite diplomanız olsun istediğiniz için tercih etmek çok yanlıştır. Sizi neyin mutlu edeceğini bilmeli bunun üzerine çabalamaya devam etmelisiniz. Eğer gerçekten puanınızın yetmediği o bölüme ait olmak istiyorsanız, hayallerinizden vazgeçmemelisiniz.

3) Puanınızı Yeterli Görmediğinizde İlk Düşündüğünüz Şeyin Mezuna Kalmak Olması

Puanınız düşündüğünüz bölüme yetmediğinde elbette ki ilk düşünceniz mezuna kalmak olmamalı. Sonuç olarak mezuna kaldığınızda 1 yılınızı daha bu zorlu yolculuğa çıkarken harcamış olacaksınız. Gerçekten “Tek istediğim bu!“ demediğiniz sürece mezuna kalmadan önce puanınızın yettiği bölümleri ve üniversiteleri bir anda kafanızdan silmeyin ve onlara şans verin. Listelerini çıkartın, tanıtım günlerine gidip birebir okul, eğitimciler ve öğrencilerle konuşun. Hiç düşünmediğiniz bir bölümü ye da bir üniversiteyi bu şekilde sevebilir ve ilk düşündüğünüz okul veya bölümden çok daha fazla isteyebilirsiniz.

4) Ailenizin İstediği Bölümü Seçmek

Ailenizin fikirleri elbette çok kıymetli. Ancak geleceğinizi belirleyecek böyle bir konuda kendi yolunuzu yine kendiniz çizmelisiniz. Aileniz istediği için bir bölümü seçmemelisiniz ya da aileniz istemiyor diye istediğiniz bölümden vazgeçmemelisiniz. Önemli olan sizsiniz. Ailenizle düzgün bir dille konuşarak istediğiniz bölümü neden istediğinizi anlatarak onların da onayını alabilirsiniz.

5) İnsanların O Üniversite Hakkındaki Görüşlerine Fazla Önem Vermek

Bazen ailelerin ve ailelerin arkadaşlarının ya da lise üniversite demeden bütün öğrencilerin farklı üniversiteler hakkında duyduğu binbir türlü dedikodu ya da esrarengiz bilgiler olabilir. Bu tür bilgilerin doğruluğunun kesin olmadığını bilseniz bile kafanızın karışmasına ya da kararlarınızı sorgulamanıza sebep olabilir. Bu sebeple insanların fikirlerini alırken kendi fikirlerinizi bulandırmasına izin vermeyin ve kendi araştırmalarınızı yapın

BONUS: Peki Ya İsteklerim Değişirse Diye Endişelenmek

Bölüme girdikten sonraki bazı durumlarda bölüme ilginizi yitirebilirsiniz. Zamanın getirdiği şartlarla ilginizin farklı yönlere kayması normal bir durumdur. Peki bu durumda artık istemediğiniz bir bölümü okumak zorunda mısınız? Hayır elbette değilsiniz!
Bölümünüzden memnun değilseniz ya da artık eskisi kadar heyecan duymuyorsanız sakın endişelenmeyin. Çünkü Bahçeşehir Üniversitesi öğrencisinin isteklerini birinci planda tutar. Öğrenci BAU’ya girdikten sonra seçtiği bölüme ilgisi azaldıysa, ilgi alanı değiştiyse, başka bir meslek için heyecan duymaya başladıysa sorun değil! Ömrü boyunca sevmediği bir mesleği yapmak zorunda kalmaması için öğrenciye tüm kolaylıkları sağlayan Bahçeşehir Üniversitesi, kurum içi yatay geçiş yapmak isteyen öğrencilerinin bursunu kesmez.
Merkezi puanla yapılan kurum içi yatay geçişlerde öğrencinin bursu geçtiği bölümde BAU bursuna dönüşerek öğrenim süresince devam eder. Bu şekilde istediğiniz bölüme burs kaybetme gibi maddi endişeler yaşamadan gönül rahatlığıyla geçebilirsiniz.
Bahçeşehir Üniversitesinde hayallerinizi gerçekleştirerek bir BAU’lu olmanın keyfini çıkartmak için tıklayın!