Tercih.tv

Üniversite Ve Lise Arsındaki 12 Fark!

19 Haziran 2019

1

Çoğu zaman derslerde yoklama alınmaz. Alındığı durumların bazılarında, sadece katılımıza puan vererek ders notunuza katkı yapmayı amaçlarken, Bazı durumlarda ise derse istenilen yüzdede katılım sağlamazsanız, dersten kalabilirsiniz.

2

Lisedeki gibi derslseriniz ard arda gelmek zorunda olmadığından,2 dersinizin arasında eğer çok uzun bir süre varsa, ilk derse gittikten sonra diğer dersi beklerken uyuyabileceğiniz bir zaman dilimi olabilir.

3

Her zaman olmasada ders saatlerinizi kendiniz seçebilirsiniz. Bu seçimi yapabilmeniz için elbette ilgili dersin birden fazla farklı saatlerde veya günlerde ders seçenekleri olması gerekir. Eğer yoksa var olan saate katlanmak zorundasınız.

4

Sınav kağıtları veya ödevleriniz çok daha uzun sayfalar olur. Öyle ki bazı sınavlarınız 4-5 saat sürebilir. Bazı projeleriniz, raporlarınız ise düşük puntoda olup 20 sayfayı aşabilmekte.

5

Pamukta fasulye yetiştirmeyi bırakır ve gerçek deneyler yaparsınız. Tasarımlarınız ölçülü, deneyleriniz ise gerçek kimyasallarla çok daha üst düzey labaratuarlarda gerçekleşir.

6

Etkinlikler çok daha büyük ve eğlenceli organizasyonlardan oluşur. Yıl içerisinde kampüsünüzde büyük konser alanları, günlerce süren etkinlikler bedava yiyecek ve içecekler ve çok daha fazlasıyla karşılaşabilirsiniz.

7

Okul kütüphanesi ve kaynaklarına ücretsiz ulaşabilirsiniz. Eminim lisede de kütüphaneleriniz vardır. Ancak üniversite kütüphaneleri lisedekinden çok daha geniş imkanlara ve kaynaklara sahip olmasının yanında tam da ihtiyacınız olan kaynakları içerisinde barındırır. Böylece dışarıdan kaynak aramak zorunda kalmaz, tek yapmanız gereken kütüphanenize gidip isminizi yazdırmak olur.

8

Ödevlerinizde seçeceğiniz konularla ilgil kısıtlamalar ortadan kalkar. Üniversiteye geldiğinizde kimse size araştırmak istediğiniz konunun kötü olduğunu söyleyip başka bir şey araştırmaya zorlatmaz. Çünkü üniversite öğrencileri, öğrencilerin merak ettikleri konularda, ilgi alanlarında istedikleri gibi özgürce araştırmaya ve merak etmeye teşvik eder.

9

Ödevlerinizde veya sınavlarınızda kullanacağınız yazı ve bilgiler artık tamamen size ait olmalı. Lisedeki kopyala yapıştır devri artık üniversiteyle kapanıyor. Üniversitede akademik ve bilimsel anlamda çalıntı sayılacak hiçbir cümle bilgi ve proje kabul edilmez. Üniversiteye geçtiğiniz anda yaptığınız her çalışma yazdığınız her rapor tamamen size ait olmalı ve “bu benim “diyebilmelisiniz.

10

Anlayamadığınız konularda her zaman bir anlayan bulabilirsiniz. Çünkü üniversite çok büyük bir yer. Aynı zamanda bölümlerde okuyan öğrenciler de aynı bölümde bile olsalar o bölümün farklı alanlarında daha da meraklı olabilirler. Alanlaşmayla beraber giderek daralabilecek olan bu insan kümesinde elbet size yardımcı olabilecek ve o anlayamadığınız konuya daha ilgili, bilgili bir insan da çıkacaktır. Kendi döneminizde bulamasanız bile üst sınıflardaki görmüş geçirmiş arkadaşlarınız mutlaka size yardım edecektir.

11

Profesörlerinizle beraber araştırmalar yapabilirsiniz. Gerek kendi projeniz olsun gerek öğretmenleriniz projesi olsun bir şekilde üniversite hayatınız yeni bir şeyler ortaya koymaya çalışarak devam edecek.

12

Gerçekten derse girmek istediği için derse giren insanlarla beraber olusunuz. Çünkü artık lisedeki arka sıra tayfası orada olmaz. Gerçekten sizinle o sınıfta bulunmak için sabır ve emekle her şeyini vermiş ve gerçekten orada bulunmak isteyen insanlarla olursunuz. Dersleriniz kaynamaz ve çok daha keyifli, anlaşılır olur.