Teknolojinin bizlere sunduğu en tartışmalı gelişmelerden bir olan robotlar hayatımızdaki yerlerini giderek arttırmaya başladı. Evde, okulda, iş yerlerinde hayatlarımızı daha kolay yaşanır hale getiren robotlar ne kadar ileri gidebilir? İnsanların yerini robotların aldığı bir zaman dilimi söz konusu olacak mı? Neler yapabilecek, neleri başarabilecekler? Robotların insanlaşması bizleri nasıl etkileyecek? Özellikle sağlık alanında robotların ne kadar yeri olacak? Robotlar hayatlarımızı emanet ettiğimiz doktorların yerini alabilecek mi? Akıllarda bunlar gibi birçok bilinmezi cevaplandırmaya çalıştık.
Yapılan bazı araştırmalara göre robotlar hemşirelerin işlerinin üçte birini, doktorların işlerinin ise dörtte birini gerçekleştirebilecekler. Hastaların başucunda bekleyebilecek olan robotlar, ameliyat öncesi ve sonrası hasta bakımını üstlenebilirler.
Yapay zekaya sahip robotlar bazı kanser türlerine teşhis koyabilmekte ve en uygun tedaviyi önermekte. Robotların şu an bile doktorlara ameliyatlar sırasında yardımcı olduğu düşünülecek olursa bir gün robotların tamamen doktorların yerlerini almasının mümkün olacağını söyleyebiliriz.
Sağlık personelinin robot olmasının ne kadar etik olacağı tartışma konusudur. Hasta takibinden sorumlu robotların hastanın tedaviyi reddetme durumundaki tepkisinin nasıl olması gerektiği, hastanın tedavi görmeyi isteyip istememesiyle alakalı kararı arkasındaki olası duygusal durumu robot personel tarafından anlaşılabilecek mi? Anlaşılmaması durumunda ortaya nasıl sorunlar ortaya çıkabilir. Hasta bakımından ve takibinden sorumlu robotların, hastaların her hareketini izlemesi mi gerekir? Eğer durum buysa bu hasta mahremiyeti için bir ihlal durumu mudur?
Bu ve benzeri durumlarda robotların sağlık sektöründeki varlıklarının etik anlamda sorunlu olabileceği düşünülmektedir.