Tercih.tv

Yeni Döneme Güçlü Başlayabilmek İçin 5 Öneri

26 Temmuz 2019

Yeni döneme daha iyi bir giriş yapma fırsatınız varsa bunu neden yapmayasınız ki? Dönemin ilk haftası vereceğiniz kararların dönem boyunca etkisini devam ettireceğini düşünecek olursak neden daha doğru kararlar almayalım ki? İşte bu sebeple yeni dönem için yapabileceğiniz 5 farklı öneriyi sizlerle paylaştık!

 1) Zaman Planlama Sistemi Edinin

Öğrenciyken en çok sıkıntı yaşadığımız şeylerden biri zaman planlamaktır. Üst üste gelen ödevler, sunumlar ve sınavların ardından ne yapmamız gerektiğini çözemeyebiliriz. Böyle zamanlar için bir zaman planlama sistemi edinmek çok işinize yarar böylece çok daha kolay bir şekilde planlamalar yapar ve endişelenmekten kurtulursunuz.

2) Yeni Döneme Gerekenden Fazla Ders Sıkıştırmayın

Çok fazla önemli dersi bir arada alıp kendinizi sıkıştırmayın. Molalara, rahatlamaya sizin de ihtiyacınız var. Kendinize ihtiyacınız olan molaları verin. Ders programınızı yeniden düzenlemek de oldukça iyi bir seçenek. İlla ki kredilerinizi doldurmak istiyorsanız, bunu daha hafif derslerle yapmayı tercih edip kendinizi fazla stresten koruyabilirsiniz. Unutmayın gerekli dersleri alabileceğiniz yeterince zamanınız var kendinizi boşu boşuna germenin bir anlamı yok.

3) İhtiyacınız Olan Kitapları Önceden Edinin

Öğretmenlerinize önceden danışarak ileriki dönem içerisinde kullanacağınız kaynakları önceden öğrenip edinebilirsiniz. Bu şekilde dönem içerisinde herkesle beraber o kaynakları bulmaya çalışırken zorlanmanıza gerek yok. Böylece, ihtiyaç halinde elinizin altında kaynağınız hazır olur ve daha az uğraşmış olursunuz.

4) Dersler Dışında Bir Uğraş Edinin

Hayat derslerden ibaret değildir özellikle de gençseniz. Okuldan kafanızı kaldıracak, stresinizi azaltacak farklı aktivitelerle hem kendinize yeni bir deneyim katmış olursunuz hem de stresiniz azaldığı için okuldaki başarınız da artar. Şarkı söyleyin, dans edin, resim çizin, atölye çalışmalarına (workshop) katılın , sosyal sorumluluk projelerine katılın, her nasıl istiyorsanız kendinizi mutlu etmenin bir yolunu bulun ve o yolda yürümeye devam edin.

5) Stresten Uzaklaştırıcı Sağlıklı Aktiviteler Planlayın

Spor yapın, yoga yapın, arkadaşlarınızla beraber yürüyüş zamanları yapın, bisiklete binin… hem sağlığınız için bir şeyler yapmış olursunuz hem de stresten uzaklaşır kendiniz için bir şeyler yapmış olur, iyi vakit geçirirsiniz.

 Bonus: Gerektiğinde Nereden Yardım Alınacağını Öğrenin

Okul yılları herkes için kolay geçecek diye bir kural yok. Kimi zaman derslerinizle ilgili, kimi zaman ailevi, kimi zamanda okulda arkadaşlarınızla ilgili problemleriniz olabilir. Böyle zamanlarda bu problemleri yalnız başınıza çözmek zorunda olmadığınızın bilincinde olun. Bazen ikinci bir bakış açısı, özellikle de bir profesyonelin bakış açısı sizi rahatlatabilir. Bir psikolog ya da danışmandan faydalanabileceğinizi ve bunun normal bir durum olduğunu aklınızda bulundurun.