Tercih.tv

YKS’ye Girmeyi Düşünenlerin Bilmesi Gereken Her Şey!

12 Haziran 2019

Sınava çalışmadan girmek kadar kötü bir şey daha varsa o da sınava bilinçsiz girmektir. Sizleri bilinçlendirmek adına Yükseköğretim Kurumları Sınavları hakkında sizlere en güncel bilgileri, yenilenen kuralları sizlerle paylaştık.

Yükseköğretim kurumları sınavı herkesin bildiği üzere üniversiteye giriş sınavının yeni ismidir. İki aşamadan oluşan bu sınavın ilk oturumu adayların mantıklı düşünme, pratiklik, söze ve sayısal becerileri ayrıca Türkçeyi nasıl kullandıklarını okuma ve okuduğunu anlamadaki yetkinliklerini ölçme amacıyla oluşturulan Temel Yeterlilik Testidir.

TYT oturumu 40 Türkçe ve 40 Temel Matematik sorusundan oluşan eşit ağırlıkta testleri, ayrıca 20 Sosyal Bilimler, 20 Fen Bilimleri sorusundan ve Milli Eğitim Bakanlığının ortak müfredatından oluşmaktadır. Bütün adayların cumartesi sabahı gerçekleştirilecek birinci oturuma girmesi zorunludur.

 Bir önlisans programı seçmek isteyen öğrencilerin TYT puanı en az 150 olmak zorundadır. 150 puanın altında TYT puanı olan adayların yükseköğretime tercih hakkı bulunmayacaktır. 180 puan ve üzerinde TYT puanı olan adaylar lisans programları için tercih yapabilecek, 200 ve üzeri puan alan öğrenciler ise isterlerse bir sonraki yıl da bu puanı tercih yapmak için kullanmaya hak kazanacaktır.

Ana Yeterlilik Testi (AYT) yani ikinci oturum ise pazar günü 40 adet Türk Dili ve Edebiyatı-Coğrafya 1, 40 adet Sosyal Bilimler (Tarih, Coğrafya 2, Felsefe Grubu, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi), 40 adet Matematik ve 40 adet Fen Bilimleri sorularından oluşacak ve bu sorular yine Milli Eğitim Bakanlığı Müfredatını kapsamaktadır.

Derslerin ağırlıkları sırasıyla;

* Sözel puanda;

Türk Dili ve Edebiyatı-Coğrafya-1 testinin ağırlığı %50,

Sosyal Bilimler testinin ağırlığı %50’dir.

* Sayısal Puanda;

Matematik testinin ağırlığı %50,

Fen Bilimleri testinin ağırlığı %50’dir.

* Eşit Ağırlık Puanda;

Türk Dili ve Edebiyatı-Coğrafya-1 testinin ağırlığı %50,

Matematik testinin ağırlığı %50’dir.

Not: Önlisans programları için sadece temel yeterlilik puanı esas alınmaktadır.

Alan ağırlıkları ise sırasıyla;

* SÖZ: [Temel Yeterlilikler Testi (%40)] + [Sözel Test (%60)]

* SAY: [Temel Yeterlilikler Testi (%40)] + [Sayısal Test (%60)]

* EA: [Temel Yeterlilikler Testi (%40)] + [Eşit Ağırlık Testi (%60)]

* DİL: [Temel Yeterlilikler Testi (%40)] + [Yabancı Dil Testi (%60)] olarak belirlenmiştir.

ÖSYM 2019 yılı itibariyle yükseköğrenime geçiş sınavları için kurallarında bazı esnekliklere gitmeyi tercih etti. Bu düzenlemelere göre artık;

* Ulaşım kartı

* Ev anahtarı

* Metal para

* Tel toka

* Piercing

* Baş örtüsü için kullanılan toplu iğne ile sınava girilebilecek.

Bunların dışındaki kesici aletler, saat, cep telefonu, kolye, yüzük, küpe gibi diğer eşyaların getirilmesiyle ilgili yasaklar sürmeye devam ediyor.