Tercih.tv

Yurtta Oda Arkadaşlarınızla Anlaşabilmek İçin Yapmanız Gereken 7 Şey!

5 Temmuz 2019

Üniversiteye geçtiğinizde yurtta ya da bir ev arkadaşıyla beraber kalacaksanız eğer farklı bir insanla nasıl yaşanacağını öğrenmeniz gerekir. Bu sebeple size oda arkadaşınızla daha rahat anlaşmanıza yardımcı olacak tüyolar hazırladık.

 1) Beklentilerinizi En Baştan Belirtin

Beraber yaşayacağınız bu insanla özellikle daha öncesinde tanışmıyorsanız, sınırlarınızı ve önem verdiğiniz şeyleri bir an önce paylaşmak ve birtakım uyarılarda bulunmak sonraki zamanlar için iyi bir başlangıç olacaktır. Bu şekilde birbirinize nasıl davranmanız gerektiği hakkında önceden fikir sahibi olmuş olursunuz.

2)Probleminizi Henüz Büyümeden Konuşun

Kimse kusursuz değildir. Özellikle de aynı ortamda yaşayan insanlar arasında birtakım problemler çıkmasından daha doğal bir şey yoktur. Böyle zamanlarda önemli olan doğru bir şekilde iletişim kurup, küçük sorunlarınızı henüz büyümeden çözmeye çalışmaktır. Birbirinize, saygı çerçevesinde, ne kadar dürüst olursanız, o kadar rahat bir şekilde sorunlarınızın üstesinden gelebilirsiniz.

 3) Oda Arkadaşınızın Eşyalarına Karşı Saygılı Olun

Beraber yaşarken eşyalarınızı karıştırma ihtimaliniz ya da paylaşma ihtimaliniz elbette olacaktır. Bunu yaparken birbirinizin eşyalarına saygılı olursanız eğer sıkıntılı durumlardan uzak kalmış olursunuz.

4) Odanızın Kapısını ve Pencereleri Kapalı Tutun

Hem kendi eşyalarınızın hem de oda arkadaşınızın eşyalarının kaybolma ve çalınma durumunda sorumlu tutulmamak için ya da bu seçeneği engellemek için girişleri odadan çıkarken kapattığınıza emin olun.

5) Odanıza Başka İnsanlar Getirirken Düşünceli Olun

Oda arkadaşınızın yetiştirmesi gereken ödevler, ya da sınavları varken kendi arkadaşlarınızı odanıza getirmeniz hoş olmayabilir. Bu sebeple oda arkadaşınıza sormadan haber vermeden arkadaşlarınızı odanıza davet etmemeye çalışın.

6) Samimi Olun

Oda arkadaşınızla gerçekten arkadaş olmanız tabi ki çok daha rahat hareket etmenizi sağlayacaktır. Ama herkes herkesle arkadaş olacak diye bir kural da yok. Arkadaş olamasanız bile elinizden geldiğince sıcak ve samimi bir iletişim kurmaya yönelin. Bu şekilde birbirinize gerektiğinde anlayış göstermeniz çok daha kolay olur.

7) Değişikliklere Açık Olun

Sizin için de oda arkadaşınız için de önemli olacak bir konuda değişikliklere açık olmak. Oda arkadaşınızın sizde hoşlanmadığı bir özellik varsa, inatlaşmak yerine bu davranışı değiştirmeye yönelik hareketlerde bulunmalısınız ki aynı duruma geldiğinizde siz de oda arkadaşınızdan benzeri isteklerde bulunabilin.

 BONUS: Altın kuralı sakın aklınızdan çıkartmayın. Oda arkadaşınıza Kendinize davranılmasını istediğiniz gibi davranırsanız birçok problemi daha ortaya çıkmadan çözebilirsiniz.