Tercih.tv

Sabahları Uyanmanızı ve Ayık Kalmanızı Sağlayacak 10 Yöntem

26 Ağustos 2019

Uyanmak herkes için zor bir iş. Sabahları erken saatlerde kalkmak okula gitmek, özellikle sınav döneminde bedeniniz yaşadığınız stresle beraber yorgunluğu daha ağır bir şekilde hissetmenize sebep olabilir. Uyanık kalmanın bu kadar önemli olduğu bir dönemde bu yorgunlukla baş etmekte zorlanmanız sizi sıkıntıya sokabilir. İşte bu sebeple uyanmanız ve dinç kalmanız için uygulayabileceğiniz 10 yöntemi sizlerle paylaştık.

1) Uyandığınızda su için

Bildiğiniz üzere insan vücudunun yaklaşık %70 ini su oluşturur. Vücut, su ihtiyacını karşılamadığında yorgunluk, hatırlamada güçlük, dikkatsizlik ve odaklanmada güçlükler yaşamaya başlar. Vücuttaki su kaybı bedenin ayılamamasına sebep olur. Uyanır uyanmaz içeceğiniz 1 bardak su içmek bedeninizin ayılmasına yardımcı olacaktır.

 2) Ilık bir duş alın

Kendinize gelmek için yapabileceklerinizden biri de ılık bir duş almak ya da yüzünüzü soğuk bir suyla yıkamak. Bunları yaptığınızda kan akışınız hızlanacak ve daha dinç bir şekilde güne devam etmenizi sağlayacaktır.

3) Alarmınızı ertelemeyin

Bir beş dakika daha uyumak sonrasında bir beş dakika daha uyumak istemenize sebep olacak ve bitmek bilmeyen bir döngüye gireceksiniz. Bunu yapmadığınız zaman kalkmanız gereken saatte kalkmak zorunda hissedeceğiniz için uyanmanız kolaylaşacaktır.

4) Güneş ışığının odanıza dolmasına izin verin

Odanızın çok koyu renklerde olmamasına ve yeterince güneş ışığı alması çok önemli. Güneşin parlaklığı ve sıcaklığı bedeninizin ve zihninizin ayılması için çok önemlidir. hem daha kolay kendinize gelir hem de daha mutlu uyanmış olursunuz.

5) Alarm kurduğunuz nesneyi kendinizden uzaklaştırın

Çalar saatinizi ya da telefonunuzu yatmadan önce yattığınız yerden yetişemeyeceğiniz bir yere koyun. Böylece alarmınız çaldığında ayağa kalkmak zorunda kalacaksınız. Her ne kadar sinir bozucu görünse de yataktan kalkmanızı ve uyanmanızı kolaylaştıracaktır.

6) Alarm sesinizi değiştirin

Klasik alarm sesleri yerine sizi mutlu edecek ya da tam tersi rahatsız edecek bir ses tonu seçmelisiniz. Bu içinizde dans etme hissi uyandıran sevdiğiniz bir şarkı ya da duyduğunuzda susturmak için her şeyi yapabildiğiniz sizi rahatsız eden bir müzik kullanabilirsiniz. Bu şekilde uyanmaktan başka çareniz kalmayacaktır.

7) Gece yediklerinize dikkat edin

Gece yenilen ağır gıdaların sindirim sistemini yorması sabah da bedeninizin yorgun olmasına sebep olabilir. Belli bir saatten sonra yemek yememek akşam yemeğinde hafif şeyler yemek bedeninizi daha dinç tutar böylece sabah da ayılmanız kolaylaşır.

8) Kaç saat uyuduğunuzu hesaplayın

Dinç uyanmak için ne kadar uykuya ihtiyacınız olduğunu hesaplayan uygulamalar kullanarak yatış kalkış zamanınızı buna göre ayarlayabilirsiniz. Günlük uyku ihtiyacınızı karşıladığınız zaman çok daha rahat ve zinde uyanabileceksiniz.

9) Egzersiz yapın

Uyanır uyanmaz yapacağınız basit egzersizler kan akışınızı hızlandırarak ayılmanıza yardımcı olur. Egzersiz yaparken salgıladığınız endorfin hormonuyla ve egzersiz yapmış olmanın verdiği motivasyon ile birlikte mutlu hisseder, bedeninizi güne ve harekete hazır hale getirebilirsiniz.

 10) Erken yatın

Gel gelelim gece kuşları olan gençlerimize. Geç saatlere kadar dizi izleyip, oyun oynayıp sonra sabah kalkamadığınız için şikâyet etmemelisiniz. Her hobinin yeri ve zamanı vardır. Gece uyku halinde salgılanan hormonlar bedeni düzene sokar, gün içerisinde bedende oluşmuş zararları giderir, vücudu iyileştirir ve güzelleştirir. Uykunuzdan sakındığınız “zaman” sağlığınızdan da çaldığınız zamandır. Kendinizi ve uykunuzu bir düzene oturtmalı olabildiğince de erken yatmalısınız. Bu şekilde sabahları daha zinde ve kolaylıkla uyanabilirsiniz.