Tercih.tv
Üniversite Seçimi Yaparken Mutlaka Dikkat Etmeniz Gereken 5 Husus

Üniversite Seçimi Yaparken Mutlaka Dikkat Etmeniz Gereken 5 Husus

28 Mart 2019

Liseli öğrencilerin gelecekleriyle ilgili verecekleri kararların en önemlilerinden biri olan üniversite ve bölüm tercihinde yaşanan sorunlardan biri de “Üniversite seçerken neye dikkat edilmeli?” sorusudur. Elbette hangi bölümde okumak istediğinize karar verdikten sonra puanınıza göre bir üniversite tercihi sıralaması yapmanız mantıklı olacaktır. Fakat yine de puanınıza uygun olan üniversitelerden hangisini ilk sıraya yazacaksınız? Üniversite tercihinde nelere dikkat edilmeli?

1) Akademisyen Kadrosu

Üniversite tercihinizi yaparken dikkat etmeniz gereken en önemli konulardan biri, elbette ki eğitim kalitesidir. Üniversitenin eğitim kalitesi hakkında detaylı bilgi sahibi olmak için üniversitenin internet sitesinden akademik kadrosuna bakmalısınız. Ardından bölümünüzle ilgili olan akademisyenleri bulup isimlerini Google’da ya da LinkedIn’de aratmayı deneyin. İhtiyacınız olan bilgiye ulaşıp akademisyenler hakkında bilgi sahibi olacaksınız.

2) Mezun Olan Kişilerin Ne Yaptığı

Tercih listenize eklemeyi düşündüğünüz üniversitenin kalitesini öğrenmenin yollarından bir diğer ise mezunlarının şu an hangi sektörde, hangi pozisyonda çalıştığıdır. Bunu öğrenmek için üniversitenin mezun ağı/platformu olup olmadığına bakın. Eğer varsa oradan birileriyle iletişime geçip sohbet etme imkanı bulabilirsiniz.

3) İmkanlar

Eğitim hayatınızın son aşaması olan üniversite yıllarınızın hem kişisel gelişiminiz açısından dolu dolu, hem de eğlenceli geçmesi oldukça önem taşıyor. Bundan dolayı üniversitedeki sosyokültürel aktivitelerle size sunulan teknolojik imkanları araştırmanız lazım. Üniversite etkinlikleri için öncelikle resmi internet sitesini ziyaret edin. Eğer orada yeterince sonuç bulamazsanız üniversite aktiviteleriyle ilgili kurulmuş olan Instagram sayfalarına bir göz atın, orada mutlaka bir şeyler bulursunuz. Bunu yanında okulda stüdyo olup olmadığı varsa bunların ne stüdyosu olduğu, bilgisayar laboratuvarları, spor kompleksleri gibi kişisel gelişiminize katkı sağlayacak şeyleri de yine okulun internet sitesinden bulabilirsiniz.

4) Mavi Diploma

Son yıllarda gençler artık yurt dışında çalışmaya daha fazla ilgi duyuyor. Yurt dışında çalışmanın birden çok yolu var elbette. Fakat eğer Türkiye’de bir üniversite okuyup okuduğunuz bölümle alakalı olan mesleği yurt dışında yapmak istiyorsanız karşınıza mavi diploma gerekliliği çıkıyor. Peki nedir bu mavi diploma? Mavi diploma, Avrupa Birliği ülkelerince kabul edilmiş uluslararası bir diplomadır. Türkiye’de mavi diplomayı her üniversite veremiyor. Bunun sebebi ise mavi diploma verebilmek için eğitim kalitesinin belli bir seviyenin üstünde olmasıyla eğitim dilinin İngilizce olmasının gerekmesidir. Dolayısıyla seçeceğiniz üniversitenin mavi diploma veriyor olması hem eğitim kalitesinin belli bir seviyenin yukarısında olduğu anlamına gelirken hem de mezun olduktan sonra diplomanızın yurt dışında da geçerli olacağı anlamına gelmektedir.

5) Burs Olanakları

Üniversite seçimini yaparken dikkat etmeniz gereken bir diğer konu ise üniversitenin burs imkanlarıdır. Bu burslar, özel üniversiteler için bazen “üniversite ücreti bursu” olurken bazen de direkt olarak aylık para almanız yönünde olabiliyor. Bu burslar hem akademik başarılarınıza göre verilirken hem de sportif ya da sanatsal başarılarınız için de verilebiliyor. Tüm bunların yanında Bahçeşehir Üniversitesinin 2013 yılında hayata geçirdiği ApplyBau ile akademik başarınıza bağlı olmaksızın projelerinize, kişisel yeteneklerinize veya sosyal sorumluluk alanında yaptığınız çalışmalara göre %100’e kadar burs alabilmeniz de mümkün.

Üniversite tercihlerinde dikkat edilmesi gerekenler akademisyen kadrosu, mezun olan kişilerin ne yaptığı, sosyokültürel ve teknolojik imkanlar, mavi diploma verip vermemesi ve burs olanakları gibi maddelerdi. Sizce üniversite tercihi yaparken başka nelere dikkat edilmeli?