Tercih.tv

Üniversitede Artık Dayanamıyorum Dedirten 5 Durum!

26 Ağustos 2019

Üniversite bütün güzelliklerinin yanında her şeyde de olduğu gibi zorlayıcı etkenleri de içerisinde barındırıyor. Aşılamayacak zorluklar olmasa da üniversite karşılaşacağınız ve sizi zorlu süreçlere sokacak bazı durumlar olduğunu söyleyebiliriz. Sizlere de üniversiteye geçtiğinizde nelerle karşılaşacağınızı az çok anlatmak ve çok daha hazırlıklı bir şekilde üniversiteye başlayabilmeniz için olası zorlukları paylaştık.

1) Birbiriyle Çakışan Etkinlikler

Üniversiteye girdiğinizde lisenin aksine her hafta farklı bir etkinlikle karşılaşmanız çok mümkün. Kulüp toplantıları, konserler, partiler kulüp etkinlikleri derken hangisine katılacağınızı şaşırabilirsiniz. Başta bu durum bir sorunmuş gibi görünmeyebilir. Tabi bir de hepsine bir arada katılmaya kalktığınızda yetişmeyen ödevler, girilmeyen dersler ve ders çalışabileceğiniz zamanların azalması gibi problemleri de beraberinde getiriyor.

2) Sonsuza Kadar Sürmeyen Arkadaşlıklar

Üniversiteye adım attığınız anda tüm sosyalleşme korkularınızı bir kenara bırakacaksınız. Bir anda büyük bir arkadaş grubunun içerisine dahil olacak ve nasıl olduğunu anlamayacaksınız. Ancak bu duruma sakın aldanmayın ve başka insanlarla tanışıp sosyalleşmeyi de ihmal etmeyin. Her üniversite hikayesi aynı başlar bir iki kişi kalsa da o ilk zamanlar içinde bulunduğunuz arkadaş grubu, son senenizde çoktan dağılmış olur. O yüzden siz siz olun sosyalleşmeyi ihmal etmeyin. Sonuçta hayata da üniversiteye de bir kez geliyoruz.

 3) Son Güne Kalan Projeler

Bunu yaşamadan üniversiteyi bitirirseniz üniversite okumuş sayılmazsınız. Hepimizin başına gelen bu durumun birçok sebebi olabilir. Bitmek bilmeyen vize ve final haftaları ve bunların yanında gelen haftalık ödevler, çalışıyorsanız iş saatleri, kulüp etkinlikleri, quizler ve benzeri birçok sebepten ötürü proje ödevleri her zaman ertelenir. Teslim tarihinden bir gün öncesine kadar gündeme bile gelmeyen proje ödevleri, genelde son gece uykusuz kalınarak bitirilir ve alınan not da verilen emekle birebir orantılıdır. O yüzden umarım siz de aynı hataları yapmaz sorumluluklarınız ertelemezsiniz.

4) Finaller

“Final nedir?” sorusuna cevap vererek anlatmaya başlamak en doğrusu olacaktır. Final aldığınız dersin puanlamada en yüksek yüzdeye sahip olan sınavına verilen isimdir genel olarak. Tüm konuları kapsarlar ve özellikle üniversitenizde “Bütünleme Sınavı” isimli bir kavram bulunmuyorsa ve vizeleriniz kötü geçmişse hayat kurtarıcı olabilecek bir sınavdır. Bu sebeple finaller, her öğrencinin stresten tırnaklarını yediği, korktuğu bir sınavlar bütünüdür. Sizlere verebileceğimiz en büyük tavsiye finallerde hallederim deyip vizelerinize çalışmamazlık yapmayın. Bu şekilde finallerin üzerinizde bıraktığı stres ve korkuyu azaltabilirsiniz.

5) Sabah 08.30 Dersleri

İstisnasız bütün öğrencilerin nefret ettiği, şiddetle kınadığı bir üniversite problemidir 08.30 dersleri. Liseden beri var olan bu erken saatlerdeki derslerden tam kurtulduğunuzu zannettiğinizde üniversitede bile karşınıza çıkabilen iflah olmaz bir lanetmişçesine peşinizi bırakmıyormuş gibi hissedersiniz. Üniversite derslerinin ağırlığı çalışma şartları, sınavlar, ödevler gibi etkenleri de düşündüğümüzde, sağlıklı bir öğrencinin 08.30 dersine yetişebilmesi ve bu dersten verim alabilme ihtimali imkansıza yakındır. Özellikle uzaktan gelen öğrenciler için ayrıca bir işkence olmasına karşın, yine de bir üniversite gerçeği olarak karşımıza çıkabilmektedir.